Veelgestelde vragen

Mag ik meerdere keren dezelfde Code95 cursus volgen?

Momenteel mag u nog Code95 cursussen meerdere keren herhalen, als u maar minimaal 7 uur praktijk volgt per cyclus van 35 uur.

Echter, per vermoedelijk 1 april 2021 gaat de nieuwe Richtlijn vakbekwaamheid bestuurders in. Één van de wijzigingen gaat over de variatie binnen de nascholing. Vanaf vermoedelijk 1 april wordt er een limiet gesteld aan hoe vaak een nascholingscursus herhaald mag worden in een cyclus van 35 uur. Iedere beroepschauffeur mag in een cyclus één keer een cursus herhalen, de overige cursussen moeten uniek zijn.

Wat gebeurt er met cursussen die vóór deze overgangsdatum al meer dan één keer zijn herhaald?

Deze gaan niet verloren bij de overgang naar de nieuwe Richtlijn. Deze tellen dus nog wel mee voor de lopende cyclus van 5 jaar/35 uur. Wel betekent het dat u deze cursus na de overgangsdatum niet nog een keer mag volgen.

Mag ik nadat deze nieuwe Richtlijn is ingegaan nog wel meer dan twee keer een Chauffeursdag volgen met verschillende onderwerpen per dag?

Dit is niet toegestaan, omdat de Chauffeursdag geregisteerd wordt onder code U24. De inhoud van deze dagen hebben hier geen invloed op. Met de nieuwe Richtlijn mag u per cyclus van 5 jaar nog maar één keer een dubbele cursus laten meetellen, dus ook maximaal twee keer een Chauffeursdag met bijbehorende code.

Mag ik met een verlopen rijbewijs de Code95 curus Het Nieuwe Rijden of Rijoptimalisatie (BBS) volgen?

Nee, als u een praktijkcursus gaat volgen, moet u een geldig rijbewijs meenemen. Dit rijbewijs moet passen bij het voertuig waar u in gaat lessen.
Zodra u de verplichte nascholing heeft afgerond kunt u bij de gemeente de geldigheid van Code95 verlengen met 5 jaar. Dit kan op 2 manieren:

 • U kunt uw rijbewijs vervangen, dit betekent dat de einddatum van uw rijbewijs gelijk blijft, en de geldigheid van uw Code95 met 5 jaar aangevuld wordt. Als u voor deze optie kiest hebt u geen Gezondheidsverklaring nodig.
 • De andere mogelijkheid is om uw rijbewijs te vernieuwen. Dat betekent dat uw rijbewijs verlengt wordt en opnieuw 5 jaar geldig is. In dat geval heeft u wel een Gezondheidsverklaring nodig. Het voordeel van deze optie is dat de geldigheid van uw rijbewijs (5 jaar) en uw Code95 (5 jaar) vanaf dan gelijk lopen. Dit voorkomt dat u elke 2 of 3 jaar een nieuw rijbewijs moet aanvragen.

Mag dit wel als ik deze Code95 cursus volg en gebruik maak van mijn eigen vrachtwagen? Ook als u de praktijkcursus volgt met eigen vrachtauto, heeft u een geldig rijbewijs nodig. Hiervoor gelden dezelfde regels als een cursus met een lesauto van Piet Gons Rijopleidingen.

Wat als mijn theorie-examenresultaat verloopt door het uitstellen van mijn examen door corona?

De geldigheid van het theorie-examenresultaat als gevolg van het uitstellen van een examen door corona is afhankelijk van de datum waarin deze geldigheidsduur is of komt te vervallen.

 • 16 maart 2020 – 31 mei 2020: de uitslag blijft in ieder geval geldig t/m 30 november 2020
 • 1 juni 2020 – 30 september 2020: de uitslag blijft in ieder geval geldig t/m 31 maart 2021
 • 1 oktober 2020 – 31 december 2020: de uitslag blijft in ieder geval geldig t/m 30 september 2021
 • 1 januari 2021 – 30 april 2021: de uitslag blijft in ieder geval geldig t/m 30 september 2021

Deze aangepaste geldigheid is ook zichtbaar op Mijn CBR. Of neem contact op met ons, wij kunnen dit ook voor jou controleren.

Wat moet ik meenemen naar een nascholingscursus bij Piet Gons Rijopleidingen?

Let allereerst goed op de locatie die bij uw cursus vermeld staat. Piet Gons Rijopleidingen beschikt over verschillende cursuslocaties in de regio Meppel, Hoogeveen, Staphorst en Emmen.
Afhankelijk naar de vraag zullen cursussen ingepland worden in de meest geschikte regio.

Daarnaast vragen we u om op de volgende punten te letten:

 • Neem uw identiteitsbewijs mee
 • Voor een praktijktraining is een geldig rijbewijs verplicht.
 • Het is belangrijk dat u op tijd bent, als u te laat bent telt de cursusdag niet mee voor de nascholing.
 • Zorg dat u aan het begin én het eind van de dag de presentielijst tekent. Hiermee kan Piet Gons Rijopleidingen deze nascholingscursus voor u registreren. Na vijf werkdagen kunt u dit terugvinden op Mijn CBR.
Hoe lang mag ik van te voren mijn ADR verlengen?

Om uw certificaat te verlengen moet u binnen één jaar vóór de vervaldatum van uw certificaat slagen voor het verlengingsexamen.

Voorbeeld:

 • Uw certificaat is geldig tot 1-6-2022
 • Dat betekent dat u tussen 1-6-2021 en 1-6-2022 moet slagen voor het verlengingsexamen

© 2023 Piet Gons Rijopleidingen. Alle rechten voorbehouden. | Privacyverklaring